Mevzuat Servisi

Mevzuat değişiklikleri ve dış ticaret gelişmelerinden haberdar olmak için e-posta adresinizi e-bülten listemize kaydedebilirsiniz.

İsviçre veya Lihtenştayn Menşeli Birçok Ürüne Tarife Kontenjanı

1.10.2021
İsviçre veya Lihtenştayn Menşeli Birçok Ürüne Tarife Kontenjanı Açıldı

Bugün yayınlanan Resmi Gazetede 4599 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı yer aldı. Karar ile İsviçre veya Lihtenştayn Prensliği Menşeli Bazı Ürünlerin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar yürürlüğe konuldu.

Buna göre; Türkiye Cumhuriyeti ve İsviçre Konfederasyonu arasında imzalanan Tarım Anlaşması kapsamında İsviçre Konfederasyonu veya Lihtenştayn Prensliği Menşeli bazı ürünlerin ithalatında uygulanacak.

Tarife kontenjanı,

- Meyve suları için (Donrurulmamış, Brix,) Diğer Ülkeler sütununda yer alan gümrük vergisi ile varsa ek mali yükümlülüklerin % 85’i
- Petnir altı suyu, sütten elde edilen tereyağı ve diğer katı sıvı yağlar, Peynir, hayvan gıdası olarak kullanılan ürünler için 0 (sıfır)
- Tarife kontenjanı uygulanacak ürünlere ilişkin verilen tabloda bulunan dğer ürünler için tablonun Diğer Ülkeler sütununda bulunan gümrük vergisi ile varsa ek mali yükümlülüklerin % 50’si
Olarak uygulanacak.

Tarife Kontenjanı kapsamında yer alan bazı ürünler şöyle,

Peyniraltı suyu, sütten elde edilen tereyağı ve diğer katı ve sıvı yağlar, peynir ve pıhtılaşmış ürünler, karnabahar, brokoli, marul, hindiba, havuç, şalgam, kırmızı pancar, teke sakalı, kök kereviz, turp, elma, etten yapılmış sosisler, etler, yaban mersini, meyve suları, şarap, 80 derecenin üzerinde tağyir edilmemiş etil alkol, hayvan gıdası oalrak kullanılan bazı müstahzarlar….

Aynı Resmi Gazetede İsviçre Konfederasyonu veya Lihtenştayn Prensliği Menşeli Bazı Ürünlerin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Tebliğ yer aldı.


Tarife Kontenjanı Tahsisat Yöntemi
Tebliğde belirtilen dağıtım yöntemleri şu şekilde olacak, “TTY” talep toplama yöntemi, “BSGTY” beyanname sırasına göre tahsis yöntemi.

Tahsisat Önceliği Bulunan Kurum ve Kuruluşlar
- “ESK” Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü,
- “TMO” Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü,
- “YTTSKB” Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri
- “TŞF” Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü,
- “TTKK” Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri

Tarife Kontenjanı Tahsisatı Yapılacak Firmalar
- Üretim performansı olan sanayiciler,
- Tüketim performansı olan sanayiciler,
- Geleneksel ithalatçılar.


Başvuru Süresi
2021 yılına münhasıran, tahsisatı Talep Toplama Yöntemi (TTY)’ye göre yapılan tarife kontenjanlarından faydalanabilmek için, Tebliğin yayımı tarihinden itibaren 15 iş günü içerisinde Bakanlığa müracaat edilmesi gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Kararı için tıklayınız,
Tebliğe ulaşmak için tıklayınız,
Tebliğ ekine ulaşmak için tıklayınız.


Saygılarımızla
Mevzuat Servisi

Duyurumuz ile ilgili görüş ve sorularınız için:
mail adresimizden veya telefonla ulaşabilirsiniz